19de eeuwse Geschiedenis - Verenigde Staten

Verenigde Staten - Links index (zeer uitvoerig)

Amerikaanse spoorweggeschiedenis

De impact van de spoorwegen op 19de eeuws Amerika

Arbeidsverhoudingen in de Verenigde Staten I

Arbeidsverhoudingen in de Verenigde Staten II

Arbeidsverhoudingen in de Verenigde Staten III

Arbeidsverhoudingen in de Verenigde Staten IV

Arbeidsverhoudingen in de Verenigde Staten V

American family immigration history center. Database van passagagierslijsten van de schepen die immigranten naar Ellis Island brachten tussen 1892 en 1924. Door te zoeken op voor- en achternaam kan info gevonden worden over de leeftijd bij aankomst en stad waar de immigrant vandaan kwam. Voor meer gedetailleerde info moet je jezelf registeren, wat overigens gratis is. Na registratie kan ook ingescand bronnenmateriaal bekeken worden.

City Sites: multimedia essays on New York and Chicago 1870s to 1930s
elektronisch boek; waarin m.b.v. multi-media techonologie geprobeer wordt vanuit een nieuw persectief de literatuur, cultuur en architectuur van New York en Chicago te bestuderen. Voor iedere stad is er een korte visuele introductie met een interactieve kaart met links naar beschrijvineng van grote gebouwen. Daarnaast verwijst de kaart naar tien essays, die het grootste deel van het boek beslaan De essays zijn geschreven door academische historici en bevatten uitgebreide bibliografieen.

Democracy in America, Alexis de Tocqueville. Project van de universiteit van Virginia over het werk van de Tocqueville. Elektronische versie van zijn boek en zeer uitgebreide info over de tijd en omgeving waarin het boek tot stand kwam; o.a. dagelijks leven in VS, schilderkunst, landschap, positie van de vrouw etc. Met bibliografie.

Digitaal archief van Amerikaanse architectuur, bestaat uit afbeeldingen met uitleg, database kan op verschillende manieren doorzocht worden.

Immigration History Research Centre, verzamelt archieven van en over immigranten in Amerika. Met een database van titels in de collectie, waarin op verschillende manieren gezocht kan worden.

Impeachement en berechting van president Andrew Johnson

Vrouwen en sociale bewegingen in de VS, 1820-1940

Bronnen voor de Mexicaans-Amerikaanse oorlog, 1846-1848

The Klondike Gold Rush: virtuele tentoonstelling

Evolutie van preventieve geneeskunde in het Amerikaanse leger, 1607-1939
tekst van S. Bayne-Jones

Ferner theu ich euch zu wissen; database van de brieven die de Duitse immigrant Johan Heinrich zur Oeveste schreef naar zijn familie in Duitsland vanuit Baltimore in de periode 1834-1876. De brieven zijn geannoteerd.

Ontwikkeling van de moderne geneeskunde in de VS, tentoonstelling

Rutherford B. Hayes; diary and letters. Gedigitaliseerd dagboek van Rutherford B. Hayes (1822-1993), 19e president van de VS, die vanaf zijn twaalfde een dagboek bijhield. 3000 pagina’s zijn getranscribeerd. Er kan gezocht worden op trefwoord en gebladerd worden in de database.

Documenten betreffende de slavenopstand op de Amistad, de juridische afwikkeling, de hoofdpersonen, etcetera.

Whole cloth: discovery science and technology through american history. Lesmateriaal over de geschiedenis van de Amerikaanse textielindustrie.

The worker’s cafe: the role of the working class restaurant in Vicorian America. Artikel door James Matterer, geannoteerd.

Burgeroorlog

Burgeroorlog kaarten

Burgeroorlog on the Internet - newsgroup

Burgeroorlog kranten

Burgeroorlog - HistoryNet Article Index:

Burgeroorlog foto's

Burgeroorlog - online publicaties

Burgeroorlog - speeches A. Lincoln en anderen

Burgeroorlog - Lincolns Oorlogskabinet

Life Stories of Civil War Heroes

Canada

Digital Library of Canadian History
Een groot internetbibliotheek van Canadese geschiedenis en cultuur va de National Library of Canada. Met artikelen, afbeeldingen, bibliografieen over zeer diverse onderwerpen, bijv. de ontdekking van Canada, Canadese Olympische sporters, Indianen, Susanna Moodie en Catherine Parr.

kunst en cultuur

Amerikaanse kunst in de 19e eeuw

Lost Museum. Een geavanceerde virtuele reconstructie van Barnum's American Museum in New York. Dit museum vervulde een belangrijke rol in de ontwikkeling van 19e eeuwse stedelijke cultuur. Het was de eerste instelling die sensationeel entertainment combineerde met educatie en morele verheffing. In 1865 brandde het af. De site bevat een virtuele rondgang door het museum, veel afbeeldingen, artikelen, bibliografieen en links

slavernij

Chronologie van de (Amerikaanse) slavernijgeschiedenis. In drie delen 1619-1789, 1790-1829 en 1830-eind.

Geschiedenis van de slavernij in Afrikaans perspectief. Opgedeeld via onderwerp, tijdlijnen, grote hoeveelheid gerelateerde links.

Studies naar de geschiedenis van slavernij, abolitionisme en emancipatie van slaven. Met linkspagina naar relevante websites.

Online documenten betreffende slavernij in Noord-Amerika.Human Rights library van Minnesota University. Redelijk contemporain.

Site met originele documenten betreffende slavernij in de VS. Veel 19e eeuw. Duke University Library.

Meer dan 30.000 documenten betreffende het dagelijks leven van Amerikanen, verzameld door de Federal Writers Project 1936 - 1940. Library of Congress-site.