Middeleeuwen - Archeologie

Overzicht Middeleeuwse geschiedenis online

Praktische tips voor Archeologie

Archeos: website over archeologie in Nederland op Kennisnet

Aerial archeology. Site die ingaat op de archeologische analyse van luchtfoto’s. Uitgebreide info over de technieken, achterliggende gedachtes en interpretatieproblemen. Met uitgebreide bibliografie.

Website Journal of Acheological Science; database met artikelen

Franstalige archeologiesite van het Centre de RecherchesArchéologiques an de Vrije Universiteit te Brussel.

Groninger Borgen Stichting

Kastelen in Overijssel

Limburgs geschied- en oudheidkundig Genootschap

Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek

Belgie

Site van de Stedelijke dienst archeologie aangaande Antwerpen.

Bulgarije

Archeologia Bulgaria (tijdschrift) 

Engeland

Overzicht Engelse opgravingen

Viking opgraving bij Angelsey 

An archeological quest for the real King Arthur; tekst over archeologische opgravingen die meer duidelijkheid kunnen verschaffen over het waarheidsgehalte van de Arthur-legende. Met bibliografie.

Castles are rubbish, door Daniel Mersey. Essay waarin besproken wordt wat de voorwerpen gevonden bij opgravingen van kastelen in Wales ons kunnen vertellen over het dagelijks leven in de Middeleeuwen

Old Sarum Castle. Ruines van de stad old Sarum. De plek werd 5000 jaar bewoond. In de 13e eeuw werd de kathedraal verplaatsd naar het huidige Salisbury.

Archeology in York; informatie over recente opgravingen in de Engelse stad York, door the Archoelogy Department van York University

Symon’s castle; archeologisch rapport van J. Hugget en C. Arnold over de opgraving van deze motte burcht in Wales. Symon’s Castle wordt voor het eerst genoemd in 1231. Kort daarop is het kasteel verlaten. De opgraving geeft daarom een mooi beeld van het kasteelleven in de 13e eeuw. Bij het rapport zitten ook driedimensionale GIS-reconstructies van de burcht, die gedownload kunnen worden.

IJsland

Overzicht IJslandse opgravingen 

Finland

Overzicht Finse geschiedenis

Frankrijk

The farmer-knights' history in the year one thousand : excavations on the site of Colletière. Rond het jaar 1010 werden drie nederzettingen gesticht aan het Paladrumeer door zgn. boerenridders. De nederzettingen werden na 30 jaar verlaten en overstroomden, waardoor zij zeer goed bewaard zijn gebleven. Vooral de nederzetting bij Charavines is uitgebreid onderzocht, waarover op deze website verslag wordt gedaan. Het meeste onderzoek werd gedaan m.b.v. onderwater-archeologie. O.a. zijn wapens, landbouwwerktuigen, gereedschappen en kookgerei, sieraden en muziekinstrumenten gevonden.

The Abbey of Saint-Germain of Auxerre behandelt geschiedenis en archeologie van deze abdij, waarvan de oorsprong ligt in de vijfde eeuw. Sint Germanus, de bisschop van Auxerre, zou het vroegste gebouw hebben laten neerzetten en is hier begraven in 448 na Christus. De site geeft info over de heilige, en over de verschillende gebouwen die in de loop der tijd op deze plek werden gebouwd. Met virtuele tour door de abdij.

Oekraïne

Kherson en Olbia opgravingen

Zweden

The Iron Age in South-West Sweden, 1200 AD, 1200 BC. De site biedt links naar opgravingen over de ijzertijd in Zweden, met afbeeldingen