- drs. Bertus Bakker
- Openbaar Kunstbezit
- Het verhaal van een populaire radio- en televisieserie
Het populaire televisieprogramma Beeldenstorm van Henk van Os kent een illustere voorganger.
In 1957 nam de beeldhouwer J.G Wertheim het initiatief tot de radiocursus Openbaar Kunstbezit. Zelfs het Koninklijk Huis riep het Nederlandse volk op abonnee te worden. Elke maandagavond luisterden talloze landgenoten met een kleurenplaat van een kunstwerk op schoot naar een deskundige toelichting van tien minuten. Er was in die jaren nog geen televisie en goede kleurenafbeeldingen waren nog schaars.
Tot de docenten behoorden alle vooraanstaande kunsthistorici en museumdirecteuren van ons land. Begin jaren zestig verscheen de cursus ook op de beeldbuis, maar moest daar de concurrentie aanbinden met het veelbekeken programma Kunstgrepen van Pierre Janssen. Dat leidde over en weer tot boeiende confrontaties.
Het doel van Openbaar Kunstbezit was de kunstzinnige vorming van het hele volk. Een gevormd kunstkijker zou zich niet meer inlaten met Kitsch, zou vaker naar het museum gaan, zou zelfs een gelukkiger mens worden.
Wat kwam er zoal van dit nobel streven terecht?
In de lezing wordt de boeiende historie verteld aan de hand van lichtbeelden van kunstwerken die in de cursus aan bod zijn gekomen.