Achter elke afbeelding van een heilige op een schilderij of in een beeldhouwwerk steekt een boeiend verhaal. Waarom heeft Sint Anthonius Abt steevast een varken bij zich? Waarom was het van levensbelang om dagelijks een blik op Sint Christoffel te werpen?
Heiligen maakten in de late middeleeuwen deel uit van het dagelijkse leven. Men riep een heilige, vaak herkenbaar aan zijn attribuut, te hulp bij ziekte of gevaar en men vereerde zijn relieken. Elke dag was een feestdag van een heilige, iedere stad kende zijn patroonheilige en bij de doop kreeg men de naam van een heilige.
Onze musea hangen vol met afbeeldingen van heiligen. Dikwijls zien we wonderen, maar ook folteringen in uiterst realistische scŤnes verbeeld. Vele kunstwerken waarin heiligen een rol spelen zijn alleen goed te begrijpen met kennis van hun levensverhaal.
Aan de hand van kunstwerken uit middeleeuwen, maar ook uit latere tijden worden de huiveringwekkende, aandoenlijke, soms historische, soms geheel legendarische, maar altijd boeiende achtergronden van heiligenafbeeldingen belicht.