De bijbel vormde de belangrijkste inspiratiebron voor de in Leiden geboren Rembrandt van Rijn (1606-1669). Hij had een persoonlijke voorkeur voor historiestukken, die door de kunstkenners van zijn tijd hoger werden aangeslagen dan de stillevens, landschappen en portretten die vooral om den brode werden gemaakt. Inspiratie voor die historiestukken vond hij buiten de verhalen uit de klassieke oudheid vooral in het Oude Testament.

Met zijn talloze rampen, oorlogen, volksverhuizingen en andere dramatische gebeurtenissen waarin bedreiging en verlossing centraal staan, sprak deze thematiek in de nieuw gevormde Republiek tot de verbeelding. Maar uiteraard vormde het leven van Jezus zoals beschreven in de evangeliŽn ook een onuitputtelijke bron voor Rembrandt. Onze grootste schilder heeft ruim 300 tekeningen, etsen en schilderijen vervaardigd met een bijbels onderwerp.

Aan de hand van een representatieve keuze uit zijn rijke loopbaan behandelen we niet alleen boeiende episoden uit de bijbel, maar krijgen we ook oog voor de veelzijdigheid van het genie Rembrandt. Soms koos hij voor een emotionele en dramatische weergave van het verhaal, maar in andere werken was het juist weer de ingetogenheid en het verstilde moment waarop hij zich richtte. Onberoerd laten geen van de werken ons.