Extreem lopen
’s Werelds meest fantastische ultralopen
Kym McConnell en Dave Horsley
Veltman
Agora
160 pp, € 19,95
isbn/issn: 978 90 5920 713 4
geïllustreerd

Extreem lopen

(recensie: Jef Abbeel)

Extreem lopen.

Marathon is een mooie sport, maar voor sommigen is die afstand niet lang en zwaar genoeg. Ze schakelen dan over op ultraloop (100 km en meer) of zoeken nog zwaardere uitdagingen zoals 7 marathons op 7 continenten in 7 dagen of tropische hitte of extreme koude.
Dit boek begint terecht met een wereldkaart, waarop de extreme evenementen aanschouwelijk gepresenteerd worden.
Dan komen de marteltochten zelf, gerangschikt per werelddeel. Voor Europa is de Spartathlon (Athene – Sparta, 245 km) de bekendste. Hij verwijst naar 490 v.C., toen Athene de hulp van Sparta inriep tegen de Perzen.
Maar zeer waarschijnlijk heeft de loop en de loper (Pheidippide ) nooit bestaan. De auteurs slagen erin om zijn naam telkens anders en telkens verkeerd te spellen (p.32– 35). Het eresaluut aan Yannis Kouros, de beste ultraloper aller tijden, is zeer terecht.
Afrika is vertegenwoordigd met zware wedstrijden in zand, hitte en op hellingen: Marokko, Niger (333 km), Zuid-Afrika (Comrades, 90 km).
Noord-Amerika wil niet onder doen: de Badwater ultramarathon gaat over 217 km van het laagste punt (-86 m) naar het hoogste (+2533 m) en dan nog door de hitte van de Death Valley woestijn.
In Zuid-Amerika moeten de deelnemers het regenwoud van Brazilië met zijn roofdieren en insecten overwinnen; ook de Inca trial marathon spreekt tot de verbeelding.
Azië is present met de Mount Everest in Nepal, het zand en zout van de Gobi-woestijn in Westelijk China en het ijs van het Baikalmeer.
Australië en Nieuw-Zeeland zien er groener uit, op de Zuidpool lopen ze bij -10° plus veel wind en regen of sneeuw, op de Noordpool bij -20° plus de wind.
Dit album is mooi uitgegeven, er is zorg aan besteed, het is ook een boeiende les in aardrijkskunde. Het is voorzien van routekaarten en prachtige foto’s.
Bij de praktische informatie ontbreekt helaas de zeer hoge kostprijs en nergens vermelden de auteurs de kwalen die veel ultralopers na hun vijftigste krijgen: artritis, artrose, … .
Er is één uitzondering: godenkind Yiannis Kouros, 52 jaar en nog altijd pijnloos aan de top .

Jef Abbeel