Fik Meijer mag dan al emeritus zijn, zijn pen is nog altijd erg actief. Dit nieuwste boekje is een verzameling van artikelen, korte verhalen en essays over zeer uiteenlopende onderwerpen, met telkens de Grieks-Romeinse Oudheid als rode draad.
Sommige verschenen vroeger al in de NRC (2004), Spiegel Historiael (2003) of in “De Oudheid van opzij” (1997). Andere zijn gelukkig wel nieuw.
De voornaamste onderwerpen zijn: de Olympische Spelen, verschenen naar aanleiding van de O.S. in Athene 2004; Asclepius en de antieke geneeskunde; opkomst van de democratie en kritiek op deze regeringsvorm door Grieken zelf; de zeeslag bij Salamis, in de vorm van een lang nepinterview van Meijer met Themistocles; het kanaal van Corinthe; de weinig bekende slavenleider Drimacus (3e eeuw v.Chr.); Herodotus en Pausanias; de christenvervolgingen; supporters in het Colosseum; de ballingschap van Ovidius (in het huidige Roemenië); prostitutie; de oude dag; rijkdom bij de Romeinen; WC’s en het imperium Americanum.
De meeste artikelen lezen ontspannend en zijn voor elke leek toegankelijk. Er staan weinig nieuwe dingen in, behalve bij Drimacus.
Het verband met de titel is soms heel los en ver te zoeken. Ze gaan over de oudheid, maar vaker over de voorbije oudheid dan over de nog levende.
De titel en de kaft vooraan (“Caesars Palace”) zijn misleidend; ze doen vermoeden dat het gehele boek handelt over het voortleven van de oudheid in het hedendaagse straatbeeld, in de huidige maatschappij, kunst, literatuur etc. Zo moet je ook enige fantasie hebben om de christenvervolgingen bij de Romeinen te vergelijken met onze houding tegenover de islam.
En Bush verwijten dat hij eerst “De oorlog tegen Jugurtha” van Sallustius had moeten lezen, zou geloofwaardiger overkomen als het vóór of tijdens de inval in Irak was geschreven.
De literatuurlijst is niet meteen up-to-date: ik mis de werken van Christian Laes, Robert Nouwen, Tony Perottet en Tom Holland: ze handelen alle vier over één of meer van de besproken thema’s.
Ik eindig positief: dank zij Fik Meijer komen elk jaar enkele tienduizenden lezers in contact met de Grieks-Romeinse Oudheid.
Jef Abbeel